Utrullingen av AMS-målere medfører at vi som forbrukere kommer til å betale for strøm på en annen måte enn før. For å utnytte fordelene må du ta kontroll over strømmen!

 

Hvorfor?

Poenget er å unngå strømtoppene på nettet. Og det er nettopp det de nye AMS-målerne hjelper deg med. Det er to ting som avgjør hvor mye du betaler for strømmen. Det ene er strømprisen som varierer fra time til time, det andre er den såkalte effekttariffen som NVE har ute på høring nå.
Effekttariffen innebærer at du som strømkunde har et nettleieabonnement som er tilpasset hvor mye strøm du vil bruke på én gang. Holder du deg innenfor avtalt effektbruk, er det penger å spare. I motsatt fall er det overforbruk som er dyrere. Innføringen av denne ordningen er planlagt allerede fra 2019

Strømforbruk og strømpris kan du legge inn som referanser i et styrt elektrisk anlegg (Smarthus). I tillegg til de fordelene som smarthus gir i dag, vil du altså få en økonomisk gevinst av å installere smarthusteknologi i boligen din.

Hvordan virker det?

Tibber Strømpris

Strømprisen kan du hente fra leverandører som Tibber. Tibber presenterer denne både til sine kunder, men også i en åpen API(programgrensesnitt) klar for integrasjon mot produsenter av smarthusløsninger.  Til høyre viser et bilde fra Tibber sin app som viser strømpris i sann tid. Allerede i dag kan sentraler fra Futurehome, Telldus, Samsung og HomeSeer utnytte denne informasjonen.

Aeotec enhet for strømmåling og strømstyring opp til 40A

 

TibberSeer – Strømpris integrasjon i HomeSeer


Til venstre ser du eksempel på hvordan du kan utnytte informasjon i smarthus system fra HomeSeer til å regulere strømforbruk. Noe av det som enkelt kan reguleres er varmtvannsbereder, oppvarming eller lading av El-bil. Ved å flytte forbruket litt når prisene er høyest kan en over tid hente merkbare gevinster i strømutgifter. Både termostater og enheter som Aeotec sin Heavy Duty enhet(bilde over) for strømmåling og strømstyring vil kunne styres av smarthussystem basert på hvordan du selv har satt dette opp. Aeotec enhet kan for eksempel kobles mot varmtvannsbereder eller andre strømkrevende laster.

 

 

 

 

Unngå overforbruk

MBUS enhet for lesing av AMS måler

Det andre som vil påvirke strømprisen er overforbruk. Med effekttariff vil du få en høyere strømpris om du bruker mye strøm på en gang. Også her er det mulig å hente inn data. Alle nye AMS målere har en HAN-port(MBUS), en utgang på måleren beregnet for å hente ut informasjon om forbruk. Ut fra denne porten vil en kunne lese forbruket sitt i sanntid, forbruk siste time, spenningsnivå og mer.

 

INTIN gir deg tilgang på forbruket

På samme måte som Tibber gir deg informasjon om sanntid priser vil INTIN gi deg informasjon om sanntid forbruk. I løpet av mars vil vi gjøre tilgjengelig et API der smarthus produsenter vil kunne hente denne informasjonen og knytte den mot sine sentraler. Da vil du med hjelp av automatikk kunne unngå strømtoppene og redusere forbruk når strømmen er dyrest uten at du trenger å tenke på det selv.

Se også mer her: https://www.intin.no/produkt/hanconnect-ams-leser/

 

1 svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar