Ofte stilte spørsmål

Generelt

Hva er Z-Wave?

Z-Wave er en trådløs teknologi som gjør at en kan kommunisere med sensorer og bryterer i en bolig. Du kan styre lys, varme, motorer, persienner, dører og mer. Det er sensorer for lysstyrke, temperatur, luftfuktighet, røyk, bevegelse osv.

Z-Wave produkt kommuniserer trådløst med et såkalt «mesh» eller gitter nettverk om en vil. Alle styreenheter og sensorer som er koblet på strøm er samtidig signalforsterkere (Routere) i nettverket

Hva er Z-Wave plus? (Gen 500)

Z-Wave plus er siste versjon av Z-Wave protokollen. Produkt som er Z-Wave plus har fått bedre rekkevidde, mindre strømforbruk, økt sikkerhetskryptering, enklere firmware oppdatering og økt båndbredde. Z-Wave plus komponenter kan kobles sammen med Z-Wave komponenter. (Bakoverkompatibilitet)

Kan en styre multimedia enheter?

Ja. Mange Z-wave sentraler har integrasjon med for eksempel Sonos lydanlegg. Du kan aktiverer musikk eller radio på din høyttaler utifra en bevegelse sensor, klokkeslett eller annet.

Hvorfor ikke bruke TCP/IP?

TCP/IP er ikke beregnet for dette bruksområdet. IP-protokollen krever vesentlig mer strøm og vil være uegnet til denne type kommunikasjon.

Trådløs kommunikasjon og rekkevidde

Takket være oppbyggingen av Z-Wave teknologien blir det en svært stabil trådløs kommunikasjon.  Siden hver enhet som er fast strømtilkoblet fungerer som en signalforsterker vil både rekkevidde og stabilitet øke desto flere enheter som er tilkoblet. Derfor vil det heller ikke være en utfordring med rekkevidde i store bygninger.

Hva er en scene?

En scene er et begrep brukt i smarthus for å beskrive en «dersom dette, gjør dette»-hendelse.

Et eksempel på dette kan være:

Et enkelt trykk på nattmodus bryter vil medføre:

  • Slå av lys stue, kjøkken, gang, bad – Lås ytterdør – Aktiver dør- og vindussensorer – Aktiver alarm

En scene kan være basert på tid eller tilbakemelding fra en sensor eller en kombinasjon av dette. For eksempel kan du slå på kaffetrakteren om det er bevegelse på badet mellom 06:30 og 07:00. Deretter kan den slå seg automatisk av klokka 07:20

Har smarthus fra INTIN abonnement?

Smarthus fra INTIN har ikke abonnement.

For våre huskunder vil vi eller våre forhandlere tilby en serviceavtale for de som ønsker det. En serviceavtale vil bidra til stabil og sikker drift av systemet. Serviceavtalen inkluderer backup, oppgraderinger, utvidelser og kostnadsfritt bytte av utstyr ved feil.

 

Hva er forskjellen på sentralene?

Det er mange forskjeller mellom sentralene. De største ligger i brukergrensesnitt, hvilket vil si hvordan oppsettet ser ut for deg som bruker når du er innlogget. Mer skjulte forskjeller er hardware og grenser på antall produkter som kan tilkoples. Det er også forskjeller i hvilke produkter du kan kople til. Det er ikke så mange sentraler som har støtte for Z-Wave plus enda, og noen produkter har bedre kompabilitet med visse sentraler. For oversikt over kompabilitet mellom produktet du ønsker og sentralen du vurderer, kan du se kompabilitetslisten på INTIN løsningssenter.

 

Hvilke frekvenser bruker produktene?

Z-Wave kommuniserer med en frekvens på 868,42 MHz i Europa.

Når en kjøper Z-Wave komponenter må en passe på at det er et produkt som er beregnet for den Europeiske frekvensen og ikke for Australsk eller Amerikansk frekvens.

Lysstyring

Kan jeg bruke en vridimmer?

Nei. Det vanlige er at en erstatter vridimmere med såkalte monostabile vipper. Enkelt forklart er det en vanlig trykkbryter med fjær. Et raskt trykk slår av/på. Trykk og hold dimmer opp og ned.

Du kan imidlertid velge hvilket design du vil på brytere siden smart dimmeren ligger skjult i koblingsboksen bakenfor.

Hvordan kan jeg styre lys med sensorer?

Har du en bevegelsesensor kan den direktekobles til aktuatorer for å slå på lyset uten å gå via sentral. Dette gir rask respons for påslag.

Du kan også sette opp scener som bestemmer hvilke lys som skal på og hvilken lysstyrke som skal velges. Dette kan være ulikt alt etter tid på døgnet eller du kan kombinere det med en lyssensor som registrerer for eksempel utelys.

Hva gjør en i områder som krever to polet brudd?

Det finst aktuatorer for topolet brudd. Noen velger å ha en forankoblet servicebryter som er to polet slik at en kan bruke ordinære aktuatorer og dimmere.

Virker smart dimmere på LED?

Fibaro sin Dimmer 2 og Qubino sin dimmer bruker såkalt faseavsnitt dimming. Dette er den teknologien som fungerer på det meste av LED belysning som er beregnet for dimming

Varmestyring

Kan jeg styre varme eller vanning av plen basert på værmelding?

Ja. Flere sentraler har applikasjoner som kan legges inn i sentralenhet som henter temperatur, luftfuktighet og mer basert på værvarselet for området. Dette kan så brukes for å regulere varmekabler i oppkjørsel, automatisk vanningsanlegg eller andre ting

Hvordan styre varmekabler?

Ønsker du å kunne styre via smarthus og direkte med bryter, samtidig som du får sanntidsinformasjon om temperatur i rommet, er Multireg et ypperlig alternativ. Ønsker du en enklere løsning vil du kunne bruke en aktuator som slår av og på varmekablene basert på forhåndsinnstilte verdier og scenario.  Du kan i begge tilfeller styre temperatur fra mobil/nettbrett/pc. Qubino sin aktuator har direktetilkobling for temperaturføler på aktuator.

Brann

Kan en få varsling ved brann?

Skulle uhellet først være ute, er det greit at man blir varlset om det. Har du et brannvarsling system som er koblet til med Z-Wave vil du få varsel på telefon når røyk blir detektert.

Andre fordeler er at du kan enkelt sette opp systemet slik at lys blir slått på og bestemte strømkilder blir slått av. Et brannvarsling system fra INTIN AS vil også fungere ved strømbrudd også om smarthus sentral skulle være uten strøm.

Har byggforskrifter noe å si for mine valgmuligheter?

Utdrag fra byggteknisk forskrift (TEK10) som omfatter alle hus bygget etter 01.07.2010: Røykvarslere skal være tilknyttet strømforsyningen og ha batteribackup. I branncelle med behov for flere røykvarslere, skal varslerne være seriekoblet.

En røykvarsler som introduseres for det norske markedet etter 1. august 2008 skal være i samsvar med en europeisk produktstandard.Den tidligere norske godkjenningsordningen for røykvarslere er opphevet. Brannvarslere skal nå være godkjent i henhold til EN14604. Vår Popp røykvarsler for Z-Wave tilfredstiller alle disse kravene og har i tillegg flere muligheter for varsling.

Dør/garasje

Hytte

Hvordan kan jeg få en smart hytte?

Har du internettilgang på hytten er oppsettet helt likt som for et vanlig hus.

Dersom det ikke finnes internettilgang på hytten, må du investere i en 3G router. Du kan kjøpe en uten abonnement og legge til et datakort i ditt eksisterende telefonabonnement. Etter dette er på plass er oppsettet for å gjøre hytten smart akkurat likt som for ditt hus.