Hvordan og hvorfor

Hvordan og hvorfor bruke Z-Wave til hjemmeautomasjon. Få en kort innføring

Informasjon fra blogg arkivet:

Danalock får stadig nye funksjoner

IFTTT støtte:

Ved hjelp av IF This Then That tjenesten på Internett kan du kombinere Danalock med ulike andre smarte produkt som for eksempel ansikt gjenkjennings kamera til Netatmo. Da er det mulig å automatisere enda mer.

Som for eksempel på bildet til venstre 🙂

Internett Bridge:

Ved hjelp av Appen «Danabridge» kan også blåtann versjonen kobles kontinuerlig mot Internett. Du kan bruke en eksisterende telefon som du har liggende eller deres Danabridge plugg som du setter i ledig stikkontakt i nærheten av låsen. Danabridge plugg vil komme som et tilleggsprodukt senere.

Kodepanel:

Et annet tilleggsprodukt som kommer i ny utgave er Danapad som er et kodepanel om du vil ha mulighet for å åpne døren med kode i tillegg til å åpne med telefon eller nøkkel.

Integrasjon – Danalock har integrasjon mot Logitech Harmony, Google Nest, Airbnb og ulike smarthus standarder. Den perfekte låsen for utlån av leiligheten, hjemmetenesten eller hytten.


Gode testresultat av Danalock V3 fra magasinet Komputer for alle.

Låsen er også omtalt på Din side sammen med låser fra ID-Lock og Yale

Danalock UniversalModul (BTUMV2) er et annet tillegsprodukt som for eksempel kan brukes til å åpne garasjeporten om en vil utvide mulighetene ytterligere.

Neste skritt fra Samsung

Samsung Connect Home: WiFi og smarthus sentral i ett.

De store IT selskapene er nå i full gang med sine IoT satsinger. Apple Homekit, Samsung Smartthings, Google Home, Amazon Echo og mange flere. Dessverre er det ulike standarder for smarthus noe som for forbrukere gjør denne verden noe uoversiktlig. Det finnes både åpne varianter som KNX, Z-Wave, ZigBee og andre, eller mer lukkede varianter der en er mer avhengig av produsentene og deres utvikling.

Samsung har med sin nye modell valgt å satse på flere standarder med sin Connect Home. Både Z-Wave, ZigBee, WiFi og Blåtann. Dette gjør at du kan kontrollere det meste av IoT produkter på markedet idag i tillegg til Samsung sine egne. Det er også støtte for Google Home, Philips Hue og mange flere

I tillegg til å være smarthus sentral er Connected Home også en såkalt Mesh WiFi enhet. Har du dårlig WiFi dekning hjemme kan du bare kjøpe flere enheter og så utvider du rekkevidden på Wifi nettet ditt uten å måtte trekke nye kabler. Du får mellom annet kjøpt Connect Home i 3-pakning.

App:

Samsung lanserer også Samsung Connect Home App. Den er inkludert i Galaxy S8, men vil også være tilgjengelig for andre modeller og da Android telefoner i første omgang. Dermed kan du kontrollere Z-Wave produkter som dørlåser, belysning, varmestyring osv. Samsung IoT produkt, Philips Hue, IKEA trådfri og mye mer. Dette kan vi like 🙂

Dette betyr at de som velger Z-Wave standarden er trygg på at utviklingen vil bare fortsette og at produktene de velger idag vil være kompatible fremover. Har du Z-wave komponenter til lysstyring, varmestyring, dørlås og mer idag, så kan du velge en type sentral nå og bytte til en annen i fremtiden om du vil det. Så gjenstår det å se når vi får se Connect Home i Europa. Den er nå tilgjengelig for forhåndsbestilling hos Best Buy, men ikke med EU frekvens foreløbig.

Vårt inntrykk av HomeSeer så langt

For en stund tilbake valgte vi å ta HomeSeer inn i vår portefølje av gateway og styringssystem. Etter litt testing og mange timer med lesing av forum og bruker vurderinger, fann vi att HomeSeer var verdt en nærmere kikk. Vi vil med dette kort dele litt våre inntrykk sammenlignet med andre smarthus sentraler.

Vi starter med det vi liker godt:

  • Ytelse. Vi ble overrasket over hvor raskt den kjører scener eller event som det heter i HomeSeer. Selv på Hometroller Zee S2 som er innstegs modellen så går det svært raskt sammenlignet med andre.
  • Event eller scenebygging. Skal du ha et smarthus der du baserer deg på at ting skal gå av seg selv så har HomeSeer en avansert event bygger. Selv mer avanserte If This Then That med logiske Og/Eller betingelser ligger der ut av boksen.
  • Backup og fjernsupport. Det er glimrende for oss som drifter anlegg for kunder med serviceavtale at det er mulighet for å kunne ta fjernstyrt backup og ha egen service tilgang om kunde ønsker det. Når vi gjør oppgraderinger og endringer via fjernstyring kan vi samtidig alltid ta backup før og etter. Dette fungerer svært bra med HomeSeer og er en trygghet for oss og kunder.
  • Driftsikkerhet. Dette funker, bank i bordet…. Så langt virker HomeTroller og HomeSeer svært driftsikkert. Nå skal det legges til at både VeraPlus og Fibaro HC2 også kjører meget bra med nåværende Firmware, men de har hatt noen runder tidligere med feil som har skapt frustrasjon i ulike forum.
  • Kompatibilitet. Du kan koble HomeSeer til det meste. Plugger du til radiosendere, så kan du bruke de fleste protokoller, unntaket er gjerne ZigBee men den skal komme i starten av 2017. Den har allerede støtte for IFTTT, Amazon Echo og en hel rekke andre ting: http://www.homeseer.com/compatible-products.html
  • Mulighet for stemmestyring. Det å koble HomeSeer til Amazon Echo og styre huset ditt med Alexa gir en ekstra dimensjon på smarthuset. Det må tilpasses Engelsk språk på enheter, men dette vil være med å gjøre smarthus til noe alle vil ha. Vi gleder oss til dette kommer ordentlig på norsk. Her er også Google Home og Apple godt igang.

HomeSeer AlexaIFTTT

Så hva er mindre bra?

  • Det er ikke et styrings system for hvermannsen. Det går litt tid å få oversikt og komme ordentlig igang, selv om en har jobbet med dette før. Her er det vesentlig enklere med for eksempel Fibaro og Vera. Ønsker du å sette opp alt selv uten å kunne så mye om programmering er FutureHome, Samsung Smarthings, Vera og Fibaro bedre alternativ.
  • HomeSeer er nok ikke de som har brukt mest penger i markedsavdelingen sin på designutvikling. De har en enkel app som lar deg styre lys, varme, dør, alarm osv. Denne gjør jobben og følger med gratis. Vil du ha nettbrett på veggen i huset kan du eventuelt bruke en av våre favoritter ImperiHome for å kontrollere ditt HomeSeer smarthus. Er du veldig avansert kan du kjøpe HSTouch eller HomeSeer Pro og designe selv basert på ønsket skjermoppløsning og utseende.
  • Litt forvirrende for nye kunder å skjønne konseptet med PRO versjon kontra vanlig, plugin, priser, Linux eller Windows osv. Et tips der kan være å kikke på Hjemmeautomasjon.no og HomeSeer skolen. Meget bra side med mange gode tips.

HomeSeerAPP

Vi kommer også straks med en side som viser et HomeSeer smarthus oppsett som vi har satt opp for kunde. Det vil også dukke opp litt videosnutter på vår Facebook side med bruk av HomeSeer og talestyring, så følg med.

Referanser

Eg vart positivt overraska over kor raskt det var både å montere og kor enkelt det var å programmere. Læringskurva for programmering var svært overkommeleg samanlikna med andre systemer.

Virkar for meg som dette er ein gunstig inngangsveg til smarthus for mange kundar som ellers ikkje ville hatt råd til konkurrerande system. Eg trur absolutt me kjem til å tilby dette til kundar framover.

Stian ResalandProsjektleiar Holen Installasjon ASWikimedia