Informasjon fra blogg arkivet:

Ta kontroll over strømmen

Utrullingen av AMS-målere medfører at vi som forbrukere kommer til å betale for strøm på en annen måte enn før. For å utnytte fordelene må du ta kontroll over strømmen!

Hvorfor?

Poenget er å unngå strømtoppene på nettet. Og det er nettopp det de nye AMS-målerne hjelper deg med. Det er to ting som avgjør hvor mye du betaler for strømmen. Det ene er strømprisen som varierer fra time til time, det andre er den såkalte effekttariffen som NVE har ute på høring nå.
Effekttariffen innebærer at du som strømkunde har et nettleieabonnement som er tilpasset hvor mye strøm du vil bruke på én gang. Holder du deg innenfor avtalt effektbruk, er det penger å spare. I motsatt fall er det overforbruk som er dyrere. Innføringen av denne ordningen er planlagt allerede fra 2019

Strømforbruk og strømpris kan du legge inn som referanser i et styrt elektrisk anlegg (Smarthus). I tillegg til de fordelene som smarthus gir i dag, vil du altså få en økonomisk gevinst av å installere smarthusteknologi i boligen din.

Hvordan virker det?

Tibber Strømpris

Strømprisen kan du hente fra leverandører som Tibber. Tibber presenterer denne både til sine kunder, men også i en åpen API(programgrensesnitt) klar for integrasjon mot produsenter av smarthusløsninger.  Til høyre viser et bilde fra Tibber sin app som viser strømpris i sann tid. Allerede i dag kan sentraler fra Futurehome, Telldus, Samsung og HomeSeer utnytte denne informasjonen.

Aeotec enhet for strømmåling og strømstyring opp til 40A

TibberSeer – Strømpris integrasjon i HomeSeer


Til venstre ser du eksempel på hvordan du kan utnytte informasjon i smarthus system fra HomeSeer til å regulere strømforbruk. Noe av det som enkelt kan reguleres er varmtvannsbereder, oppvarming eller lading av El-bil. Ved å flytte forbruket litt når prisene er høyest kan en over tid hente merkbare gevinster i strømutgifter. Både termostater og enheter som Aeotec sin Heavy Duty enhet(bilde over) for strømmåling og strømstyring vil kunne styres av smarthussystem basert på hvordan du selv har satt dette opp. Aeotec enhet kan for eksempel kobles mot varmtvannsbereder eller andre strømkrevende laster.

Unngå overforbruk

MBUS enhet for lesing av AMS måler

Det andre som vil påvirke strømprisen er overforbruk. Med effekttariff vil du få en høyere strømpris om du bruker mye strøm på en gang. Også her er det mulig å hente inn data. Alle nye AMS målere har en HAN-port(MBUS), en utgang på måleren beregnet for å hente ut informasjon om forbruk. Ut fra denne porten vil en kunne lese forbruket sitt i sanntid, forbruk siste time, spenningsnivå og mer.

INTIN gir deg tilgang på forbruket

På samme måte som Tibber gir deg informasjon om sanntid priser vil INTIN gi deg informasjon om sanntid forbruk. I løpet av mars vil vi gjøre tilgjengelig et API der smarthus produsenter vil kunne hente denne informasjonen og knytte den mot sine sentraler. Da vil du med hjelp av automatikk kunne unngå strømtoppene og redusere forbruk når strømmen er dyrest uten at du trenger å tenke på det selv.

Se også mer her: https://www.intin.no/produkt/hanconnect-ams-leser/

Danalock får stadig nye funksjoner

IFTTT støtte:

Ved hjelp av IF This Then That tjenesten på Internett kan du kombinere Danalock med ulike andre smarte produkt som for eksempel ansikt gjenkjennings kamera til Netatmo. Da er det mulig å automatisere enda mer.

Som for eksempel på bildet til venstre 🙂

Internett Bridge:

Ved hjelp av Appen «Danabridge» kan også blåtann versjonen kobles kontinuerlig mot Internett. Du kan bruke en eksisterende telefon som du har liggende eller deres Danabridge plugg som du setter i ledig stikkontakt i nærheten av låsen. Danabridge plugg vil komme som et tilleggsprodukt senere.

Kodepanel:

Et annet tilleggsprodukt som kommer i ny utgave er Danapad som er et kodepanel om du vil ha mulighet for å åpne døren med kode i tillegg til å åpne med telefon eller nøkkel.

Integrasjon – Danalock har integrasjon mot Logitech Harmony, Google Nest, Airbnb og ulike smarthus standarder. Den perfekte låsen for utlån av leiligheten, hjemmetenesten eller hytten.


Gode testresultat av Danalock V3 fra magasinet Komputer for alle.

Låsen er også omtalt på Din side sammen med låser fra ID-Lock og Yale

Danalock UniversalModul (BTUMV2) er et annet tillegsprodukt som for eksempel kan brukes til å åpne garasjeporten om en vil utvide mulighetene ytterligere.

Neste skritt fra Samsung

Samsung Connect Home: WiFi og smarthus sentral i ett.

De store IT selskapene er nå i full gang med sine IoT satsinger. Apple Homekit, Samsung Smartthings, Google Home, Amazon Echo og mange flere. Dessverre er det ulike standarder for smarthus noe som for forbrukere gjør denne verden noe uoversiktlig. Det finnes både åpne varianter som KNX, Z-Wave, ZigBee og andre, eller mer lukkede varianter der en er mer avhengig av produsentene og deres utvikling.

Samsung har med sin nye modell valgt å satse på flere standarder med sin Connect Home. Både Z-Wave, ZigBee, WiFi og Blåtann. Dette gjør at du kan kontrollere det meste av IoT produkter på markedet idag i tillegg til Samsung sine egne. Det er også støtte for Google Home, Philips Hue og mange flere

I tillegg til å være smarthus sentral er Connected Home også en såkalt Mesh WiFi enhet. Har du dårlig WiFi dekning hjemme kan du bare kjøpe flere enheter og så utvider du rekkevidden på Wifi nettet ditt uten å måtte trekke nye kabler. Du får mellom annet kjøpt Connect Home i 3-pakning.

App:

Samsung lanserer også Samsung Connect Home App. Den er inkludert i Galaxy S8, men vil også være tilgjengelig for andre modeller og da Android telefoner i første omgang. Dermed kan du kontrollere Z-Wave produkter som dørlåser, belysning, varmestyring osv. Samsung IoT produkt, Philips Hue, IKEA trådfri og mye mer. Dette kan vi like 🙂

Dette betyr at de som velger Z-Wave standarden er trygg på at utviklingen vil bare fortsette og at produktene de velger idag vil være kompatible fremover. Har du Z-wave komponenter til lysstyring, varmestyring, dørlås og mer idag, så kan du velge en type sentral nå og bytte til en annen i fremtiden om du vil det. Så gjenstår det å se når vi får se Connect Home i Europa. Den er nå tilgjengelig for forhåndsbestilling hos Best Buy, men ikke med EU frekvens foreløbig.

Referanser

Eg vart positivt overraska over kor raskt det var både å montere og kor enkelt det var å programmere. Læringskurva for programmering var svært overkommeleg samanlikna med andre systemer.

Virkar for meg som dette er ein gunstig inngangsveg til smarthus for mange kundar som ellers ikkje ville hatt råd til konkurrerande system. Eg trur absolutt me kjem til å tilby dette til kundar framover.

Stian ResalandProsjektleiar Holen Installasjon ASWikimedia