Store endringer i teknologi foregår i dag innen det vi kaller tingenes Internett eller IoT som er en forkortelse for Internet of things. Utvikling av ny teknologi har som mål å forenkle vår hverdag og trygge oss selv og våre eiendeler. Som en del av dette vil ny smarthus teknologi gjøre sitt inntog for fullt i våre hjem. Pris og brukervennlighet på ny teknologi tilsier at om få år vil dette bli en del av standard installasjon i norske hjem. Det vil øke boligens verdi, redusere strømforbruk og øke din komfort.

INTIN AS følger utviklingen tett og har plukket ut den, etter vår mening, ledende standarden på markedet i dag. Z-Wave er en standard med over 700 produsenter, 3000 sertifiserte Z-Wave produkt og over 100 millioner solgte enheter globalt så langt. De har tatt et godt grep på hjemmeautomasjons markedet. Alle Z-Wave produkt er sertifisert for å sikre at de følger standarden og er kompatible med både hverandre og med nye produkt som bruker generasjon 5(500) Z-Wave Plus™ chip  eller generasjon7(700)Z-Wave Plus™ chip.  Ifølge Marketwatch dominerer nå Z-Wave IoT hjemmeautomasjons markedet.

Nedenfor vil du få noen eksempel på komponenter og hvordan du kan bruke dem for både å sikre, automatisere og fjernstyre ditt hjem:

Først:  Hjemmeautomasjon sentralen.

Gateway, hub, sentral. Denne enheten kreves for å ha kontroll på hjemmeautomasjon nettverket ditt. Den finnes i mange varianter og fra mange leverandører. Alle bilde eksemplene nedenfor har ulike egenskaper, men har til felles at de kan være styringsenhet for ditt hjemmeautomasjon system.


2. Styring av lys og strøm

Du kan ha skjulte smartbrytere (også kalt relé, aktuator) som du monterer bak dine eksisterende brytere. Det finnes nå flere dimmeaktuatorerer som fungerer meget bra også med LED belysning. I stedet for vridimmer(hjul) bruker du en vanlig bryter med fjær(impulsbryter), så ligger dimmeteknologien i aktuatoren. Bruker du aktuator vil din eksisterende bryter fungere som tidligere, men du kan også kontrollere bryteren fra andre steder. Du kan for eksempel ha en forlat huset bryter som slår av alt. En bryter på soverommet som setter i nattmodus eller i dag modus og så videre. I tillegg til dette vil du kunne kontrollere og styre alt fra din mobile enhet, eller utfra tilbakemeldinger fra en sensor.

Du har også trådløse brytere og smarte stikkontakter. Det finnes brytere som er beregnet for å stå i sikringsskap på DIN-skinne. Det finnes også 2-polet bryter for bad. Vil du ha dimmer på badet så anbefaler vi å forankoble en 2-polet bryter for deretter å bruke skjult smartdimmer.

Kommunikasjon er trådløs, noe som gjør det minst like aktuelt for rehabiliteringsprosjekt. I tillegg finst det som bildene viser både stikkontakter, lyspærer og andre komponenter som ikke krever elektriker og som kan styres direkte.


3. Varmestyring og automatikk

Med Z-Wave kan du styre luft til luft varmepumpe, varmekabler og vannbåren varme. Du kan bruke skjulte aktuatorer fra Aeotec, Fibaro eller andre. Ønsker du Z-Wave termostat med display og mulighet for manuell justering er Norske Heat-IT et godt alternativ. Styrer du varmen med Z-Wave vil du kunne redusere strømforbruket. Med automatisering kan du la enheter bli regulert etter dine rutiner, basert på tidspunkt, utfra din GPS posisjon (Geofence) osv. Styring kan også skje basert på sensor, værmelding, strømforbruk eller ved talekommandoer gjennom Google Home eller Alexa


4. Sensorer

Om en planlegger bruken av sensorer godt, vil veldig mye i boligen kunne reguleres av automatikk. Temperatursensor regulerer varmen. En lyssensor kan regulere markiser og persienner. En vannsensor kan stenge vanntilførsel og samtidig sende varsel til mobil. En bevegelsesensor vil kunne slå på lys når den detekterer bevegelse.


5. Innbrudd/brann/overvåking

Siden smarthus med Z-Wave allerede er koblet opp mot din smart telefon, er det enkelt å utvide systemet med sikkerhetsløsninger. Bevegelse sensor, åpne/lukke sensor, kamera, brannalarm og/eller sirene. Ingen månedlige avgifter og umiddelbar varsling til din mobil om noe skulle oppstå. Systemet kan også bidra til forebygging av innbrudd ved å programmere lys styring basert på en tidsplan, eller ved at en sensor blir aktivert.


6. Ute/dør/garasje

Smartlås finnes i flere varianter med Z-Wave modul. Norskproduserte ID-Lock er en nøkkelfri lås som kan integreres i ditt smarthus med scener(events) og fjernstyrt kontroll. Danalock V3, gjerne med Danapad, er blitt svært populær. Ideell både hjemme og på utleieboliger. Aeotec har egen garasjeport kontroller med åpen/lukket sensor som passer de fleste portåpnere med tilkobling for innvendig bryter. Styring av markiser, persienner, og rullegardiner kan gjøres med Aeotec eller Fibaro Roller Shutter.