Hafstadvegen 23
6800 Førde
Hafstadvegen 23 | 6800 Førde
I 2020 var det 437 833 hytter og fritidsboliger i Norge, og siden 2015 har det blitt bygget over 6 500 nye hytter hvert eneste år. Hytta er for folk flest et tilleggsgode og statistikk forteller at 4/5 som kjøpte brukt hytte i 2013 var over 40 år, og over halvparten av de igjen var par som kjøpte sammen. Folk i dag bygger større hytter enn tidligere og i snitt er nye hytter 96,2 m2. En større andel enn tidligere bygger hytte med nære naboer, altså i nye eller på etablerte hyttefelt med god og etablert infrastruktur.
Det vi opplever er at fler og fler ønsker muligheten for å kunne fjernstyre hytta, både på grunn av komfort og økonomi og det trenger ikke lenger å være verken kostbart eller vanskelig. Primært er det varmestyring folk ønsker, men fordi hytta nettopp er ett tilleggsgode er det en større og økende andel av smarte hytter med alle funksjonaliteter. Muligheten til å kunne sitte hjemme å sjekke faktisk temperatur både inne og ute, vite at utelyset skrur seg av og på ved sol opp- og nedgang, samt se faktisk og sanntids strømforbruk gir folk både en trygghet og komfort. At det i tillegg er økonomisk å kunne fjernstyre varme er jo selvsagt også bare positivt. For å generalisere veldig er det primært to kundegrupper; de som kjøper/bygger rundt 3 millioner og primært ønsker enkel varmestyring/lysstyring, og de som bruker 4 millioner pluss og gjerne vil ha alt fiks ferdig med all komfort. Vi har derfor valg å dele nettopp opp i to basispakker, som du kan lese mer om under.
Intin har utarbeidet to basis hyttepakker som lar deg fjernstyre varmen, sjekke vær og temperatur, gir deg varsel om brann eller CO utvikling og se strømforbruk i sanntid. Anlegget må kobles mot internett og wifi* og kunden kan da fjernstyre varmen før avreise til hytta. Vi har valgt ut komponenter slik at basispakkene enkelt kan bygges ut med enkeltprodukter, alt etter hva kunden ønsker og har behov for.
Hyttepakke 1 lar kunden fjernstyre varme, sjekke vær, har røykvarsling og sanntids strømforbruk. Kjernen en en smarthussentral og z-wave protokoll. Anlegget kan utvides og bygges videre på med et bredt utvalg smarthus produkter.
Hyttepakke 2 inneholder lysstyring, varmestyring, røykvarsling og sanntids strømforbruk. Det leveres et komplett wifi oppsett til kunden som de overtar ved overlevering av hytta. Det er kjente merkenavn som Netatmo, Google og Elko produkter i løsningen. Løsningen baserer seg på en mer avansert smarthussentral og basisen i pakken er basert på ZigBee protokoll. Pakken er klargjort for smart lading av elbil ved valg av rett lader og strømleverandør.
Løsningene vi har valgt er basert på en smarthussentral og forutsetter at det er internett og wifi på hytta. Vi kan levere et ferdig oppsatt wifi fra Google på begge løsningene, men i pakke 2 er det inkludert. Wifi et produkt og en løsning vi mener flere elektrikere kan nytte godt av å kunne levere. Internett og wifi er for folk flest blitt en nødvendighet og god dekning overalt i hytta er like viktig som hjemme. Basispakkene kan skaleres opp med et utvalg av tilleggsprodukter som kan legges til bl.a. kan vi nevne: lysstyring, kamera, elbil lader, panelovner, vannsensor, bevegelsesensor, dørlås, talestyring, modusbrytere m.m. Vi har utarbeidet en enkel og oversiktlig brosjyre hvor kunden enkelt blir forklart pakkene og kan krysse av for de ulike tilvalgene de ønsker. Smart installasjonen krever normalt ikke noen endring fra den tradisjonelle installasjonen, annet enn at det for dimming kan måtte leveres en impulsfjær på bryter og i noen tilfeller en “big box”.
/ 5. mai 2020
12. mars 2021
28. januar 2021
1. juli 2020
Mange av oss kjenner følelsen, av å stå utenfor ei hytte, etter 4 timer i bil, med snø til knærne, en unge på armen og tenke tanken: «Nå skal det blir godt å slappe av». Først skal man «bare» fyre i peisen, tine opp madrasser, dyner og puter. Unger som våkner til når de legges ned i det som kunne vært en fryseboks, men som nå kalles «hyttekos». Tanken har sikker slått deg: det hadde vært deilig med ei varm hytte.
Å ja, det hadde vært deilig med ei varm hytte, og det er ikke så vanskelig å få. «Ring hytta varm» er et godt innarbeidet begrep, i dag betyr det ikke nødvendigvis at du faktisk må ringe noe sted. Med små komponenter, en smarthussentral og wifi kan du styre både varme og lys enkelt fra mobilen eller nettbrettet. Fordelene er ikke bare komforten av å komme opp til ei varm hytte, med smarte komponenter får du en helt ny trygghet og oversikt over alle dine hjem. Ikke bare hytta.
Det å ha kontroll på hva som skjer, dersom det skjer noe uregelmessig gir trygghet og visshet om at verdiene dine blir ivaretatt. En wifi røykvarsler, eller en smart vannsensor gir deg umiddelbart beskjed dersom noe skjer. Så kan du kontakte en hyttenabo, politiet eller brannvesenet dersom det er noe som må undersøkes nærmere, eller kanskje den lokale kjøpmann som også tilbyr ettersyn av hytter. Dørlåsen har du allerede gjort smart, så da trenger du ikke fortelle om den «hemmelige» plassen på mønebordet hvor nøkkelen er gjemt. Noe den har vært siden 1970.
Det fine med disse løsningene er at de ikke bare kan brukes i fritidsboligen, de kan også brukes i hjemmet. Smarte hjem = smart fritidsbolig, smart hytte = smarthus. Det er ikke lenger noen skillelinjer på hvor dette kan installeres. I dagens hverdag brukes hytta for veldig mange på en annen måte enn før. De har kontoret sitt og tilbringer lengre perioder på fritidsboligen, borte fra huset. Da er det kanskje vel så viktig at man har kontroll på det som foregår i huset eller leiligheten. Og med de samme smarte komponentene hjemme som på hytta, får du full kontroll begge steder. Du kan se om røykvarsleren går, får varsel om det oppdages en lekkasje eller et vindu knuses. Du kan kontakte naboen eller brannvesenet om noe må sjekkes, og denne gangen trenger du ikke informere om den «hemmelige» plassen til nøkkelen under dørmatta, du låser opp fra der du er. Du har full kontroll også på det som foregår hjemme.
Med smarte løsninger ivaretar du verdiene dine, du har kontroll og får varsel om uregelmessigheter. I tillegg kan det jo være økonomisk fornuftig å kunne senke varmen om du skal vekk i lengre perioder, men at det er likevel normal temperatur når du kommer hjem.
Det er komfortabelt og trygt, det er enkelt og trygt. Og vi hjelper det selvsagt med løsningene.
/ 5. mai 2020
12. mars 2021
28. januar 2021
1. juli 2020